asociatia de blocatari

Blocatari si Hochhaus-uri

ehee - ce dor imi e de viata de blocatara din Ro! Acolo era simplu - aveai voie cu copii, cu catei, pisici, gaini, hamsteri si ce mai vroia sufletul co-blocatarilor mei ca sa-si aline singuratatea! Nu era parca nici asa greu - iarna te caleai, vara faceai sauna gratis (numa´bine pt. o vara in care iar nu ai slabit suficient ca sa stai complet relaxat pe plaja)! Iar sedintele de bloc erau o incantare - plecam hotarata sa fac in sfarsit scandal ca pe jumatatea mea de bloc nu s-au aerisit caloriferele si am alegeam cu becul schimbat la etajul meu, dar aflam ce greu se traieste dintr-o pensie si cat mai costa Algocalminul si ce bune sunt icrele cu gris! Despre pensii mai stiam eu cate ceva - de cand vecina mea mi-a sunat la 11 noaptea la usa - cu fierul de calcat in brate! Aflase de la stiri la 9 ca iar se scumpeste curentul si ii luase 2 ore sa gaseasca o solutie - vroia sa ii tai firul de la fierul de calcat, pentru ca de acum incolo il va incinge pe aragaz cand va avea nevoie de el! Gazele le platea oricum o data cu intretinerea si erau - inca - mai ieftine! Dar - mie imi placea viata mea de blocatara de acasa! Fie numai si pentru ca toamna mirosea asa frumos a frunze arse si imi primeam plicurile gata desfacute - tot de la vecina cu fierul de calcat!

Nu imi place insa viata de blocatara in minunata Deutschland! Daca nu stiati - e cam rusinos sa traiesti in blocuri care au peste 4 etaje p-aici! Astea se numesc deja Hochhaus-uri si blocatarii sunt amestecati - indieni (si cum mai miroase pe scara cand gatesc), turci (no comments), pakistanezi (again no comments) si tot asa (fara sa uitam romanii) - adunati toti intr-o Internationala mai putin discriminatorie decat cea cunoscuta de toti, dar mai... jenanta, tocmai prin diversitatea ei! Si intr-un asemenea Babilon ma pregatesc eu sa ma mut! Cum m-am descalificat deja in ochii micii comunitati de romani pe care-i stiu, deveniti mai catolici decat Papa ( o sa stai intr-un Hochhaus?! macar are piscina la ultimul etaj? - Nu - nu are) - azi am zis sa fac o incercare (tardiva dealtfel, contractul e deja semnat)! Nu a fost rau - liftul merge (chiar daca scrie pe usa ca pe la --- la--- fac reparatii), apartamentul e mare si vad padurea printr-un perete intreg de geamuri al sufrageriei, iar fetita mea va avea in sfarsit loc de alergat premergatorul! Hausmeister-ul nu s-a suparat ca l-am deranjat dupa program sa ne dea o cheie extra la pivnita, iar vecinii - printre care si o familie de romani, nu ne-au ajutat la cele cateva bagaje deja aduse - dar ne-au blocat usa de la intrare sa ramana deschisa pana terminam!

Si atunci?! Tot mi-e dor de blocatarul care eram in Ro - aici nu e nici un chichirez - chiar la posibilitatile pe care ti le ofera un Hochhaus! Stiu cat e intretinerea, scara blocului e curatata de 2 ori pe sapt., nu smulge nimeni florile din fata blocului ca sa puna rosii, nu mi-a luat nimeni interviul unde lucrez si cat castig! Poate am gresit insa blocul - asta nu are decat 8 etaje! Data viitoare ma duc la unul de 20 de etaje - poate-poate!

O iarna usoara va urez blocatarii mei - eu am pus deja cruce la mai bine de 100 de euro pe luna pentru locusorul meu de blocatara din Bucuresti - ca deh - "iarna nu-i ca vara"!

- // -

Contoarele blocatarilor

Cluj: O mare problema a administratorilor de asociatii este legata de citirea contoarelor Regiei Autonome de Apa-Canal. Administratorul de pe strada Scortarilor nr. 7 si 9 a prezentat situatia din imobilele pe care le reprezinta, dar care este una intilnita in tot orasul. Locatarii nu vor sa plateasca diferenta dintre consumul indicat de contorul blocului si volumul total indicat de contoarele individuale. Si uneori, ca in cazul de pe Scortarilor, poate fi vorba si despre o diferenta de 500 de mc de apa pe luna!

"Oamenii si-au montat contoare in apartamente, unele de catre RAJAC, altele de catre alte zeci de firme. Au facut aceasta investitie ca sa economiseasca un ban. Acum, ei se trezesc ca trebuie sa plateasca tot cit indica contorul blocului! Atunci la ce bun sa fi bagat banii in contoarele de apartament? Noi cerem ca RAJAC sa faca precum Distrigaz sau Electrica, sa renunte la contoarele de bloc pentru cele individuale, pentru ca diferentele sint si de 40%!"

RAJAC vede insa altfel problema. Purtatorul de cuvint al acestei institutii, Lucian Croitoru, ne-a explicat in amanunt cum stau lucrurile in privinta contoarelor. RAJAC nu a incheiat contracte de furnizare de apa cu fiecare locatar, ci cu asociatia de proprietari sau de locatari. Prin urmare, factura se emite catre asociatie si se calculeaza consumul de apa in functie de ceea ce indica contorul de bloc. Procedura nu vizeaza in nici un caz insumarea tuturor consumurilor individuale la nivelul blocului. In opinia RAJAC, diferentele dintre contoarele de bloc si suma celor individuale se datoreaza scurgerilor accidentale de apa pe traseu. "Este suficient sa curga un fir de apa gros de trei milimetri de la rezervorul WC pentru a genera o pierdere lunara de 24 de mc de apa pe luna. Prin urmare", spune Lucian Croitoru, "in cazul blocurilor cu pierderi mari trebuie facute verificari serioase, pentru ca este un semn ca apa se pierde undeva in reteaua interioara". Legea, considera reprezentantul RAJAC, este si ea defectuoasa.

Din motive populiste, s-a lansat sloganul "Platesti cit consumi", insa, in realitate, situatia sta altfel: platesti atita apa cit intra pe teava blocului, RAJAC neavind o relatie contractuala cu fiecare apartament beneficiar in parte. Ceea ce duce la concluzia ca efortul de dotare a apartamentelor cu contoare individuale nu isi prea gaseste justificarea economica, decit in raport cu ceilalti beneficiari din acelasi imobil. (via monitorulcj.ro)

- // -
kitsch si blocuri

kitsch si blocuri

(published in poze din scara 01 (= unu), 17220 de rotatii de apometru)
- // -
clujul pe la margine

clujul pe la margine

(published in poze din scara 01 (= unu), 17141 de rotatii de apometru)
- // -

Feedback

Best of luck with your new site. I am looking forward to reading your entries. Glad to see that someone has taken the steps towards actually writing about this world of Blocs. The characters that one finds there could not be made up.

You will have a loyal reader here in the states who spent a brief time living in a BLOC. Actually it was a High School dorm... but I had a nice little bar below my window with lovely manele music played 'til at least midnight, students... well... doing what typical High School students would do, and a nice pile of burning gunoi adding a sweet smell to my freshly washed clothes.

Bafta, Jake

Nu ne asumam nici o responsabilitate nici relativ la continutul site-ului si nici asa... in general.
P.S. stam fara chirie in bloc la zitec.

* Petroniu. Paul Petroniu.

proudly powered by satô