asociatia de blocatari

mCentrala 1.0 - episodul 2

in care mecanismul se pune in miscare (vezi inainte episodul 1)

Am batut palma, am stabilit detaliile legate de centrala, si m-am pus pe asteptat. Din nou. Evident stiind ca imi va veni si mie randul, nu am vrut sa grabesc lucrurile - doar era iulie, soarele stralucea si amenintarea mohorita a iernii era haaaat departe.

Asa se face ca intr-o sambata dimineata la ora 7 primesc un telefon de la prietenul meu care imi spune: "Esti gata? Ca venim!". Nici n-am apucat sa ma dau jos din pat si sa apuc sa miros aroma de cafea din ibric ca au si fost prezenti in apartament sase (=6) zdrahoni hotarati sa-mi darame casa. Au primit fiecare insarcinari precise asa ca fara prea multa discutie au inceput sa se miste in jurul meu aparent haotic si dezordonat respectind insa niste reguli misterioase si sa-mi mute mobila din casa afara, sa-si intinda sculele si materialele, sa evalueze traseul si apoi sa se apuce de lucru.

Numai vederea masinii de gaurit m-a infiorat - era o unealta (sa-i spun oare agregat?) cu un burghiu de 1 metru care ma facea sa ma gandesc cu groaza la momentul in care va trebui sa repar gaurile din peretii zugraviti cu un an inainte. Ca o usurare am constatat ca nu burghiul e "dusmanul" in casa ci o freza (= fain) care a inceput sa-mi taie cu pofta tevile. Aparitia stelutelor care sareau vesele aducand aminte de sarbatorile de iarna si care loveau peretele crem deschis lasand pe el o tusa de funingine m-a facut sa accept deznadajduit ca nimic nu va mai fi ca si inainte.

Cand am vazut si un picamer care a inceput sa-mi sparga gresia in hol am considerat ca e prea mult pentru psihicul meu si am hotarat sa stau afara pe coridor printre mormanele de mobila si sa astept ca un viitor tatic - cu capul infundat intre umeri si privirea in gol - raspunsul venit direct din gura medicului legat de noua fiinta care ar fi urmat sa se nasca.

continuare in episodul 3

- // -

mCentrala v1.0 final release

preludiu - alegro ma non tropo

Nebunie mare in oras (sa-i spunem prin voia dumneavoastra Dej): societatea de distributie a energiei termice (sa-i spunem prin voia dumneavoastra Termia), a inceput istovitorul drum spre faliment. Odata cu oprirea furnizarii de apa calda (bine ca era vara !), a inceput si ingrijorarea: "ce (%!¤@ø^ / bip) vom face la iarna ?!". Asa ca, oameni gospodari cum suntem am inceput demersurile pentru instalarea unei centrale de apartament.

E drept ca daca am fi acceptat faptul ca aveam in bloc o centrala de scara care putea sa fie achizionata in comun de toti co(b)locatarii am fi iesit mult mai ieftin. Dar a lipsit acea vointa comuna, acel "hei-rup" care alta data dadea cep muntilor, acea emulatie creatoare, in fine - a lipsit unitatea in neatirnare pentru infaptuirea acestui lucru. In schimb blocatarul a pornit o adevarata goana individuala de asigurare a confortului termic (vorba aceea: singur te nasti, singur iti pui centrala, singur mori).

Asa ca am inceput cu un proiect. Pe care am decis sa-l faca un coleg de munca care a renuntat demult la timpul liber si are ca o alta meserie producerea de astfel de documentatii, evident in afara "orelor de program". Asa ca plin de optimism am asteptat efectuarea primului pas. Fiindu-mi coleg mi-a promis ca mi-l face repede (pai... "nici o problema"), adica in 3-4 zile fiind si un weekend in acest rastimp. Au fost 2 saptamani pline de asteptare, de sperante si de telefoane, dar a meritat: cu proiectul in mana si cu ochii umeziti de speranta am putut porni la drum.

Apoi a venit o alta asteptare: aprobarea cotei de gaz. Acest lucru este un privilegiu pe care societatea Distrigaz ti-l face prin aprobarea cantitatii de gaz pe care ai dreptul s-o folosesti. Ca orisice alt privilegiu, aprobarea trebuie sa vina direct de la mama lor, a aprobarilor, adica din Medias, locul de bastina al gazului romanesc. Dar a venit repede aprobarea, in 4 saptamani a fost pe masa. Prins asa cu asteptarea, nici nu simti cum trece timpul.

Logistic fiind pregatiti, am contactat o firma care se ocupa cu montatarea de microcentrale. Firme sunt putine, asta pentru ca li s-a cerut o acreditare din partea statului - lucru bun avand in vedere lipsa de raspundere pe care o aveau diferiti "monteuri" de centrale. Oricum nu am ales foarte mult - am decis sa fac lucrarea cu un prieten de-al meu care este patronul unei astfel de firme si care mi-a fost coleg de clasa in primii ani de scoala. E mai usor sa bazai un prieten pentru orice problema decat un patron scorturos. Ca doar de aia are omul prieteni...

continuare in episodul 2

- // -
underwater love II

underwater love II

(published in poze din scara 01 (= unu), 15802 de rotatii de apometru)
- // -
underwater love I

underwater love I

(published in poze din scara 01 (= unu), 16678 de rotatii de apometru)
- // -

Delimitari necesare

Am citit pe net in discutii romanesti cum generosul termen-concept de blocatar este luat in deridere. Celor ce fac asta vreau sa le atrag politicos atentia ca blocatar nu este un cuvint de ocara, este ceea ce a fost (cu putin noroc) mama si tatal tau bey! Pina si DEXonline.ro il are in pregatire (vezi link) - sint curios ce explicatie o sa-i fie agatata de git blocatarului...

Revenind la folosirea usuratica a conceptului am sa dau jos citeva exemple:

Asa ca "Majoritatea care se casatoresc Olanda sau prefera sa munceasca aici pentru un ban cu care pot sa-si puna gresie in bucatarie sau incalzire centrala in apartamentul din Romania" se numesc BLOCATARI si au o viata tare plicticoasa.

Si eu ma voi intoarce in Ro chiar daca risc sa ajung blocatar. Asta e ... daca acolo ma simt mai bine.

Daca te simti blocatara in Olanda, crede-ma stiu cum e. Esti doar un blocatar mai avansat sau un blocatar high-tech. (asta e misto cu blocatar high-tech, hehe - felicitari)

... cine stie... un blocatar poate e director la vreo firma care vrea hosting?

Domnilor si doamnelor, aceste cuvinte ne doare...

Nu ne asumam nici o responsabilitate nici relativ la continutul site-ului si nici asa... in general.
P.S. stam fara chirie in bloc la zitec.

* Petroniu. Paul Petroniu.

proudly powered by satô