asociatia de blocatari

Primavara cu blocatari scandinavi

De citeva saptamini (as zice o luna dar n-ar fi adevarat), a venit primavara in Copenhaga. Primavara tipica, cu vint, cu soare, cu multi nori si ploi scurte si neprevazute. Aproape peste noapte totul a inverzit iar de saptamina trecuta ce-a putut inflori a inflorit. Ramasesera putin in urma platanii, dar de vreo doua zile au infrunzit si ei. In concluzie, natura si-a facut planul la primavara si anul curent, inclusiv in gradina din spatele blocului meu (vezi imaginea alaturata).

Nu va grabiti sa intrebati "da... cu nenea ala care-i faza?", ajung imediat. Putintica rabdare sa-mi scriu introducerea.

Spre deosebire de blocatarul tipic de care acest site se ocupa, blocatarul scandinav este o fiinta retrasa. Probabil la fel cu blocatarul comunitar (comunitar EU, desigur) si probabil asa cum va deveni si blocatarul roman nu peste foarte mult timp, blocatarul scandinav isi cunoaste vag vecinii pe care insa ii saluta respectuos, le chiar zimbeste dar foarte rar intra in vorba cu ei.

Blocatarul scandinav nu cere niciodata vecinului o cana cu faina sau zahar, un ciocan sau un furtun. Nu joaca table cu vecinul, si nu sta niciodata la taifas pe banca din fata blocului, imbracat doar in maieu. Nu-si spala masina in fata blocului si nici nu sta scufundat in motorul ei una sau doua zile in weekend pornind-o din cind in cind sa auda cum toarce motorul.

Nu, niciodata. Blocatarul scandinav are o imagine de pastrat, are mindria lui, mindrie comparabila doar cu cea a vecinilor sai (flashback: ...and remeber: you are unique, just like everybody else).

Primavara insa rascoleste sufletul, sensibilitatile si energiile blocatarului scandinav, oricit de retras ar fi el si-l transforma intr-o fiinta umana cu reactii imprevizibile. Iarba (da, chiar iarba, oricit de prozaic ar putea suna) poate fi un catalizator ce-l face sa desfasoare activitati de neimaginat pentru un blocatar balcanic.

Vecinul meu din poza de mai sus isi doreste probabil un gazon "englezesc" in curtea/gradina din spatele blocului, dar cel ce-a tuns iarba acum doua zile (cu o zi inainte de ploaia de ieri de la ora 15) avea probabil masina reglata prost asa ca a intrat mai adinc in carnea pamintului si a lasat citeva gauri maronii.

"De neinchipuit" si-o fi zis in barba vecinul, "daca tot nu-mi repar masina in fata blocului, daca tot n-am cu cine da o tabla sau un sah, daca tot n-am nimic de mesterit prin casa atunci trebuie sa ma ocup ne-a-pa-rat de acasta problema". Si uite-l, se ocupa - cu stropitoarea savant imbunatatita uda iarba din gauri ca sa prinda puteri si sa ajunga din urma iarba ce-a fost doar tunsa nu si rasa. "Daca ma grabesc putin termin de udat toata iarba inainte sa vina ploaia din seara asta".

Dar sa-l lasam sa-si faca treaba (mai are de udat doar jumatate) - un blocatar scandinav nu-si permite sa dea prea multa atentie activitatilor desfasurate de vecini, activitatile proprii sint mult mai importante si mai "meaningful" (ca sa zic asa) decit ale celorlalti...

Nu ne asumam nici o responsabilitate nici relativ la continutul site-ului si nici asa... in general.
P.S. stam fara chirie in bloc la zitec.

* Petroniu. Paul Petroniu.

proudly powered by satô