asociatia de blocatari

Românii plătesc utilităţile mai scump decît în Europa

06.03.06

(published in Casa scarii, 8539 de rotatii de apometru)


(din republicanul)

Guvernantii ne mint cu nerusinare atunci cind invoca alinierea preturilor la gaze si energie electrica la nivelul Uniunii Europene de fiecare data cind ne scumpesc viata. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, occidentalii platesc curentul la aproape jumatate din pretul practicat in Romania, iar gazele cu 20% mai putin decit cele vindute pe plaiurile mioritice. Cum este posibil ca un roman sa plateasca pentru utilitati mai mult decit europenii care au salarii de zece ori mai mari?

Nemţii plătesc mai puţin pentru curent decît românii
Românii plătesc cu mult mai mult utilităţile casnice decît orice alt membru al Comunităţii Europene în care cu toţii se zice că vrem să ne integrăm. În ciuda nivelului scăzut de trai şi a veniturilor medii de cinci pînă la zece ori mai reduse decît în ţările membre UE, la noi, tarifele la energie sînt duble faţă de cele comunitare, iar consumatorii autohtoni sînt nevoiţi să plătească în jur de 80 de euro pe MWh, faţă de 50 de euro MWh în ţările Europei de Vest! Prin urmare, un român plăteşte aproape 4.000 de lei pentru un kw, faţă de 2.500 de lei cît plăteşte un neamţ raportat la moneda noastră. Autorităţile statului au tot invocat pînă acum negocierile cu UE ca motiv pentru scumpirea excesivă a energiei şi a gazelor naturale care ajung la consumatori. La adăpostul acestor declaraţii publice, în ultimii ani s-au scumpit de mai multe ori gazele şi energia electrică, ajungîndu-se la niveluri peste media europeană. Toate au picat însă acum, cînd reprezentanţii Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti au spus că nu au cerut niciodată României un anumit nivel al preţurilor la utilităţi. Singura obligaţie asumată de autorităţile române a fost să stabileasca tarife la utilităţi în aşa fel încît acestea să acopere costurile de producţie, lucru care a fost îndeplinit.

Gazele, mai scumpe în România decît în Olanda
Problema este că la noi se produce mult prea scump. Oficialii Ministerului Integrării spun că a fost nevoie să se umble la preţuri pentru a nu subvenţiona mascat companiile din domeniul energetic. De asemenea, nici în cazul gazelor naturale nu există vreo obligaţie, aşa cum tot ni s-a spus pînă acum de către autorităţile statului. Creşterea tarifelor la intern, care ar trebui să ajungă la nivelul celor din import, nu are nici un fel de termen limită. Este adevarat că este necesară o armonizare a preţului de la intern la cel extern, însă acest obiectiv trebuie amînat, după cum a susţinut reprezentantul Ministerului Integrării. Acest lucru contrazice estimările recente ale Distrigaz şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale potrivit cărora preţurile la gaze trebuie dublate sau chiar triplate după aderare. De exemplu, un olandez plăteşte, raportat la moneda noastră naţională, 9.000 de lei pentru un mc de gaze, faţă de aproape 11.000 de lei cît plăteşte un român care are un salariu de zece ori mai mic decît media din U.E.

Am luat-o înaintea Italiei şi Franţei
Un alt domeniu în care România a dat dovadă de exces de zel este liberalizarea pieţei energiei. Autorităţile române vor ca anul viitor să fie liberalizată întreaga piaţă, lucru pe care nu l-au realizat nici măcar statele care sînt deja membre ale UE. Potrivit studiului CE, doar Austria, Germania, Danemarca, Suedia şi Marea Britanie au eliminat preţurile reglementate la consumatorul final. În celelalte ţări, piaţa este liber în proporţii reduse şi doar pentru consumatorii industriali. De altfel, majoritatea statelor şi-au propus termene mult mai îndepărtate pentru liberalizarea totală. În România, care nici nu a ajuns membru al UE, piaţa gazelor a atins un grad de deschidere de 50%, iar cea a electricităţii de 83,5%.

de: (Z.R.)

Nu ne asumam nici o responsabilitate nici relativ la continutul site-ului si nici asa... in general.
P.S. stam fara chirie in bloc la zitec.

* Petroniu. Paul Petroniu.

proudly powered by satô